Tom van der Vorst

Turncoach Tom van der Vorst

Tom van der Vorst is met meer dan 25 jaar ervaring als coach niet meer weg te denken uit de hedendaagse Gymnastiek in Nederland. Hij heeft dit al meerdere malen bewezen en zijn naam is meer dan gevestigd. Je kan hem het beste omschrijven als turntrainer, coach en ondernemer pur sang. Turnen blijft centraal staan in zijn inmiddels verdienstelijk carriere. Zijn vele sportieve prijzen die hij tot nu toe in ontvangst mocht nemen spreken eigenlijk voor zich.

Als kind stond Tom al als Turner in het middelpunt van de belangstelling. Mensen leren turnen en bewegen, dat is de rode draad die door zijn leven loopt. Hij startte zijn carriere in de spotlights als national en international Turner. In 1988 neemt hij deel aan de europeese F.I.C.E.P. wedstrijden, na jaren van trainen in Geldrop, Eindhoven, Veldhoven, Tiel en Arnhem (Papendal) bereikte hij drie maal zilver en drie maal Brons tijdens het individueel Nederlands kampioenschap. Tom's naar eigen zeggen beste momenten zijn een jeugd inventatie toernooi in Hongarije waar 12 landen met onder andere de USA, Oost en West Duitsland en Great Britain deelnamen. Beste prestatie was een Zilveren plak tijdens een jeugd turninterland tegen Nederland, Belgie en Frankrijk.

Op zijn zeventiende stapt Tom in het trainersvak en start hij als distrikstrainer bij de werkgroep Stimulerings Jongensturen van de turnbond. Hij volgt een opleiding aan het CIOS in Sittard en Arnhem en daarna een opleiding als Sergant L.O. Sportinstructuur bij de Koninklijke Landmacht. Vanaf dat moment weet iedereen in gymnastisch Brabant wie Tom van der Vorst is. Een glansrijke carriere volgt, zowel bij het dames als het herenturnen. Tom's verenigingen kenmerken zich door de brede selecties met een duidelijk opbouw systeem en diversiteit zijn succesvol. Ondanks dat hij er altijd op uit ging in Nederland en Belgie om bij andere in de keuken te kijken centreerde zijn werk voornamelijk in de omgeving van Eindhoven. Zijn eerste club, 'De Geldropse turnvereniging Sint Franciscus' behaalde hij zelfs al de finale wedstrijden van het Nederlands kampioenschap. Met de clubs 'Gymnastiek Vereniging Best' , 'Sportclub Prins Hendrik uit Vught', 'Turnvereniging Avanti-turnivo uit Bladel en Reusel' , 'Gymnastiek vereniging Voorwaarts uit Veldhoven' en als technisch coordinaror van de Centrale en Regionale-trainingen van Brabant-Oost leiden hij vele talenten op tot hoog niveau. Telkens overtreft hij zijn eerdere succes.

"Ik heb vele talenten gekend en ook les gegeven, toch geniet ik het meest van het leerproces en de wil van mensen om te leren. Ultiem is het als je turn(st)ers opleidt en dat je deze later als coach weer tegenkomt. Inmiddels kan ik het aantal niet meer op twee handen tellen" - Coach Tom van der Vorst

Naast turnen maakt Tom nog korte uitstapjes als Bewegingsagoog/ activiteitenleider bewegen bij Lunet zorg. Hij werkt daar met verstandelijke gehandicapten en mensen met gedragsproblemen. Ook als (bedrijfs) fitness trainer rijd hij een aantal jaren door het land en bezoekt hij tientallen fitnessprogramma's. In 2001 start hij als ondernemer met in de uiterlijke verzorging waar hij tien jaar lang een succesvol bedrijf opbouwd.

Op dit moment is Tom werkzaam als verenigingsmanager en Hoofd Coach bij GV Voorwaarts uit Veldhoven, Turnlust uit Budel en Trainer bij Gymnastiek vereniging PSV uit Eindhoven. Hij werkt als ZZP-er onder de naam Tom van der Vorst - Sport en is eigenaar van Culture Sports.

Eerst doe je kennis op, vervolgens doe je ervaring op en geef je deze kennis door aan anderen. Later draai je op Intuitie.- Coach Tom van der Vorst